Може да прехвърлят на Киев приходите на компаниите от замразените активи на Русия

Може да прехвърлят на Киев приходите на компаниите от замразените активи на Русия

Което ще предизвика ответни действия от страна на Руската федерация

Европейският съюз и САЩ проучват възможностите за прехвърляне на доходите на частни компании, получени от "замразени" руски активи в Украйна, се казва в съвместно изявление след срещата на върха САЩ-ЕС, съобщава Лентата.ру.

В изявлението се подчертава неизменността на "дългосрочната политическа, финансова, хуманитарна и военна подкрепа за Украйна" от страна на Вашингтон и Брюксел. 

Интересното е, че по-рано министърът на финансите на Русия Антон Силуанов предупреди, че неприятелските страни могат да понесат съответветстващите ответни мерки за използването на доходите от "замразените" руски активи.

В Русия приходите от ценни книжа, принадлежащи на "неприятелски" нерезиденти, се блокират в специални сметки в руски рубли, известни като "тип С". Реалният размер на средствата по тези сметки беше разкрит само веднъж, през ноември 2022 г., и по това време надхвърляше 280 милиарда рубли. През първата половина на 2023 г. обаче белгийският депозитар Euroclear заработи 1,7 милиарда евро от замразени руски активи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: