Allianz: Войната в Израел може да доведе до повишаване на цените на петрола до $140

Allianz: Войната в Израел може да доведе до повишаване на цените на петрола до $140

В най-лошия сценарий, войната между Израел и радикалната групировка Хамас може да тласне цените на петрола до 140 долара за барел и да тласне световната икономика към ръба на рецесията

 Това заяви ръководителят на отдела за икономически изследвания на Allianz Trade Ана Боата. Думите й са цитирани от Bloomberg.

Боата оцени вероятността конфликтът да ескалира в пълномащабна война в Близкия изток с по-нататъшно спиране на доставките на петрол от региона на 20 процента. Експертите нарекоха този сценарий най-лошият за световната икономика. При такова развитие цените на суровините ще бъдат средно 120 долара за барел през 2024 г.

Ако войната между Израел и Хамас се проточи, световните централни банки ще възприемат изчаквателен подход и няма да бързат да понижават основните лихви. Подобна стратегия на ръководителите на регулаторите може да провокира ускоряване на световната инфлация и да отслаби темповете на икономически растеж в редица страни.

Това може да ни тласне към сценария на рецесия, който някои анализатори очакват да се случи в основния случай“, заключи Боата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: