Байдън: „Ако не спрем Путин, той няма да се ограничи до Украйна“

Байдън: „Ако не спрем Путин, той няма да се ограничи до Украйна“ Снимка: pravda.com.ua

В телевизионно обръщение към нацията американският президент посочи: „Изправени сме пред повратна точка в историята и решенията, които вземаме днес, ще определят бъдещето за десетилетия напред”

Байдън сподели, че в Израел е видял „силни, решителни и издържливи хора, но също и ядосани, в шок и в дълбока болка”. От друга страна американският президент подчерта, че САЩ остават ангажирани с правото на палестинския народ на достойнство и самоопределение по формулата „два народа – две държави”. „Действията на терористите от Хамас не отменят това, защото Хамас не представлява палестинския народ”, заяви Байдън.

В изявлението си Байдън направи остър паралел: "Хамас и Путин са различни заплахи, но общото между тях е, че искат пълното унищожаване на съседна демокрация. Историята ни е научила, че когато терористите не плащат цената за своя терор, когато диктаторите не плащат за своята агресия, те причиняват повече хаос, смърт и разрушения. Те продължават. И цената и заплахите за Америка и света продължават да растат. Така че, ако не спрем стремежа на Путин към власт и контрол над Украйна, той няма да се ограничи само до Украйна".

С тези аргументи американският президент обяви, че ще изпрати до Конгреса спешно искане за бюджет за финансовите нужди на американската национална сигурност и за подкрепа „на нашите ключови партньори, включително Израел и Украйна”. Според euronews.ru, става дума за над $ 100 милиарда. Байдън нарече тази сума „интелигентна инвестиция, която ще носи дивиденти за поколения, ще ни помогне да изградим свят, който е по-безопасен, по-мирен и по-проспериращ за нашите деца и внуци”

Американският президент уточни, че САЩ изпращат на Украйна оръжие от запасите на американската армия и компенсират това с исканите средства, така че практически, помагайки на Украйна, САЩ обновяват въоръжението си.

Очертавайки тази помощ специално за Израел, Байдън подчерта, че е обсъдил с Бенямин Нетаняху ангажимента израелската армия да действа според законите на войната, т.е., „да защитава цивилните по време на битка възможно най-добре” и да не възпрепятства хуманитарна помощ от храна, вода и лекарства, спешно необходими на хората в Газа. 

Междувременно, репортер на ВВС съобщи, че хората в нападнатите израелски кибуци продължават да откриват телата на свои убити съседи - измъчвани, осакатявани, унижавани, палени, включително деца.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: