В САЩ планират да забранят на изкуствения интелект да копира човешки гласове

В САЩ планират да забранят на изкуствения интелект да копира човешки гласове Снимка: https://pixabay.com/

В САЩ сенаторите Крис Кунс, Марша Блекбърн, Ейми Клобучар и Том Тилис представиха нов американски законопроект за защита на правата на актьори, музиканти и изпълнители

Законопроектът, наречен Закон за забрана на фалшификатите ( «No Fakes Act»), има за цел да се бори с неразрешените цифрови пресъздавания на лица и гласове на творчески личности. Това съобщава The Verge.

Законът за забрана на фалшификатите определя стандарти за използването на лицето, името и гласа на човек. Със законопроекта се предлагат важни промени в областта на дигиталното възпроизвеждане на творчески произведения, което досега оставаше нерегламентирано.

Важен компонент на закона е забраната за създаване на цифрови копия без съгласието на субекта или притежателя на авторските права. Това означава, че вече няма да е възможно да се създават цифрови „дубликати“ на актьори, музиканти и други творчески личности без тяхното съгласие. Това ще даде на изпълнителите повече контрол върху използването на техния образ и глас.

Законопроектът предвижда и изключения. Например новинарски репортажи, обществени дела и спортни предавания, документални филми и биографични произведения не са предмет на това ограничение. Защитени са и правата за създаване на пародии, сатира и критика. Търговските дейности остават възможни, но само ако са свързани с новини, документални филми или пародии.

Според Закона за забрана на фалшификатите тези права ще бъдат валидни през целия живот на човека и 70 години след смъртта му.

Физическите и юридическите лица, включително наследниците и звукозаписните компании, получават правото да завеждат граждански дела, ако тези разпоредби са нарушени. Това осигурява механизъм за защита на интересите на творческите личности и тяхното наследство.

 

Законът за забрана на фалшификатите поставя началото на нова ера в защитата на творческото наследство и правата на изпълнителите в дигиталната ера. Този законопроект има за цел да запази уникалността на творческите произведения и да гарантира справедливо възнаграждение за тяхното използване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: