Петрол Brent поскъпна до 86,65 долара за барел

Петрол Brent поскъпна до 86,65 долара за барел Снимка: https://pixabay.com/

Цените на петрола се повишават в петък и завършват седмицата на плюс поради влошаващата се ситуация в Близкия изток

Цената на декемврийските фючърси за петрол Brent на лондонската борса ICE Futures към 8:10 ч. в петък бе 86,65 долара за барел, което е с 0,65 долара (0,76%) по-високо спрямо затварянето на предходната сесия.

В четвъртък цената на тези контракти се повиши с $0,18 (0,2%) до $86 за барел.

Фючърсите на петрол WTI за ноември в електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент са поскъпнали с $0,79 (0,95%) до $83,7 за барел.

Въз основа на резултатите от предишната търговия, цената на тези договори намаля с $0,58 (0,7%) до $82,91 за барел.

 

От началото на тази седмица Brent поскъпна с 2,4%, WTI - с над 1%, поради опасенията от намаляване на доставките от Близкия изток в резултат на ескалацията на конфликта в региона след Атака на Хамас срещу Израел.

 

Данните за рязкото увеличение на петролните запаси в САЩ и рекордните обеми на производство доведоха до спад в цената на WTI в четвъртък. Въпреки това геополитическите рискове, както и прогнозите за ръст на глобалното търсене на петрол продължават да подкрепят пазара.

 

Конфликтът в Близкия изток ще подхранва страха на петролния пазар, докато светът зависи от петролните продукти“, казва редакторът на Sevens Report Research Тайлър Ричи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: