Съединените щати ще станат най-големият доставчик на втечнен природен газ в света

Съединените щати ще станат най-големият доставчик на втечнен природен газ в света

Анализатор: САЩ ще станат най-големият доставчик на ВПГ в света през 2023 г

Съединените щати, според прогнозите, ще изнесат около 120 милиарда кубически метра втечнен природен газ (ВПГ) до края на 2023 г. и трябва да станат най-големият им доставчик в света.

Сергей Капитонов, анализатор в Project Center for Energy Transition и ESG в Skoltech

До края на 2023 г. Съединените щати трябва да станат най-големият доставчик на ВПГ за световните пазари“, отбеляза той.

Анализаторът каза, че до 2022 г. по-голямата част от американския ВПГ е отивал в Азия: Япония, Южна Корея, Китай, а през 2022 г. американските търговци на ВПГ са изпратили целия втечнен газ в Европа.

Според прогнозите американският износ на ВПГ през тази година ще бъде на ниво от 12 милиарда кубически фута на ден - 124 милиарда кубически метра в края на годината, уточни той. "Ако Европа купи половината обем от САЩ, това ще бъде приблизително 60 милиарда кубически метра. Но това не са тези 200 милиарда, които Русия предоставяше", добави Капитонов.

В същото време, според анализатора, повечето от американските доставки се извършват по спот, а не по дългосрочни договори.

"Това се нарича европейска шизофрения: от една страна, европейците казват, че искат да гарантират сигурност и да не зависят от Русия, от друга, те се страхуват от дългосрочни договори поради енергийния преход. Оказва се, че Европа трябва да седи на два стола и това е доста опасна ситуация“, заключи той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: