Денков: Правителството няма да се поддаде на опити за шантаж

Денков: Правителството няма да се поддаде на опити за шантаж

Министър-председателят покани на среща 22 организации от агросектора, заявили намерение да протестират

Държавата е длъжна да се грижи за общия интерес. Освобождаването на вноса на земеделска продукция от Украйна е от полза за всички граждани. Ето защо правителството няма да се поддаде на опити за шантаж.

Това заяви премиерът  Николай Денков по повод подготвяните от аграрния сектор национални протести във връзка с освобождаването на вноса на селскостопански продукти от Украйна.

Цените на храните – не само на хляба и олиото, но и на месото заради използването на фураж, зависят от вноса. А тях ги плащат всички хора. Ако има засегнат отделен сектор, ще му помогнем, поясни министър-председателят.

Официалната статистика ясно показва финансовото състояние на зърнопроизводителите: през 2022-а – годината на войната, те са отчели печалба между 20% и 25% спрямо 2021 г. „Те казват, че секторът умира, но такива норми на печалба в света всъщност са само повод за завист“, каза   Денков. През  последните години държавата дава на земеделието 1,5 - 2 милиарда лева от парите на данъкоплатците и то отчита печалби с тази подкрепа.

Премиерът смята за погрешен и вреден за хората подхода държавата да подпомага целия аграрен сектор: „Тази година също има фирми, които продължават да печелят. Но има и други, които са в затруднение и техните проблеми трябва да бъдат конкретно адресирани.“

Министър-председателят призова всички отделни браншове в земеделието да помислят какви са техните конкретни проблеми. Той е готов да ги обсъдят заедно и да търсят решения, но с числа. Във връзка с това акад. Денков отправи официална покана за среща утре до всички 22 организации от инициативния комитет, който подготвя протести следващата седмица.

Този протест започва да придобива политически характер – и със заявките за подкрепа от партии, и с това, че част от хората, които го оглавяват и организират, са близки до определени политически лица“, коментира премиерът.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: