Фън шуй офис: минимум стрес и максимум продуктивност

Фън шуй офис: минимум стрес и максимум продуктивност Снимка: https://pixabay.com/

Има много начини да направите работната си среда по-привлекателна и продуктивна. Но мислили ли сте някога за фън шуй?

Фън шуй е древно китайско изкуство, което включва създаване на пространство, което е в хармония с околната среда. Буквално означава „вятър“ (фън) и „вода“ (шуй).

Според фън шуй предметите в една стая са подредени според потока на естествената енергия. Концепцията включва също използването на цветове, материали и оформлението на дадено пространство, за да се създаде благоприятна атмосфера.

Практиката се заражда в Китай преди повече от 3000 години и е разпространена в азиатско-тихоокеанската област - Япония, Корея, Сингапур, Филипини, Виетнам, Тайланд и Малайзия. През последните години фън шуй философията става все по-популярна и в западните страни.

Много от азиатските бизнесмени се опитват да включат фън шуй в корпоративната си среда. В едно проучване 70% от тайванските фирми оценяват фън шуй, а всяка компания в проучването изразходва средно 27 000 долара за консултации, дизайн и строителни такси спрямо фън шуй.

Предимства на офиса, организиран спрямо фън шуй

Независимо дали офисът ви е у дома или навън, вероятно прекарвате много часове в него. Привържениците на фън шуй вярват, че използването на принципите му в офиса може да доведе до производителност и успех.

Офис, който е добре организиран и естетически привлекателен, може да направи работата по-приятна.

5-те елемента на фън шуй

Във фън шуй има 5 елемента, които привличат енергия и трябва да бъдат балансирани. Те включват:

Дърво. Този елемент канализира творчеството и растежа. Дърветата, растенията или зелените предмети могат да бъдат асоциирани с него.

Огън. Това е най-мощният елемент. Той внася страст, енергия, дързост и трансформация. Свещите и червеният цвят могат да внесат силата на елемента огън в пространството.

Вода. Този елемент е свързан с емоцията и вдъхновението. Малките фонтани и сините акценти кореспондират с този елемент.

Земя. Земният елемент означава стабилност и сила. Включете земния елемент, като използвате камъни, килими, стари книги или вещи, които са в кафяв цвят.

Метал. Металът обединява всички елементи, като същевременно носи фокус и ред. Използвайте предмети, които са с бял, сребрист или сив цвят.

Как да внесем фън шуй в офиса си

От включването на конкретни цветове до поставянето на мебелите на правилните място, има много начини да внесете фън шуй в офиса си. Ето няколко съвета.

Поставете бюрото си в положение на захранване

Според фън шуй, трябва да поставите бюрото си така, че да седите в „положение на захранване“. Това е най-отдалеченото място от входа на стаята. Ориентирайте го така, че да виждате вратата, когато сте седнали.

Създайте силна опора

Позиционирайте стола си така, че гърбът ви да е плътно до стената. Ако това не е възможно, опитайте да поставите растения зад мястото за сядане.

Изберете правилния стол

Удобният стол с висока облегалка е идеален, според фън шуй. Смята се, че това създава усещане за защитеност.

Осигурете вода и растителни елементи

Експертите смятат, че поставянето на водни инсталации и растения на работното ви място може да създаде положителна енергия. Опитайте да поставите малък фонтан във вашия офис. Живите растения също помагат за подобряване на качеството на въздуха в помещението.

Закачете произведения на изкуството

Декорирайте вашия офис с изображения и предмети, които ви вдъхновяват и символизират това, което искате да постигнете.

Изберете правилните цветове

Фън шуй офис цветовете трябва да създават баланс, без да бъдат прекалено натрапчиви. Някои от най-често предпочитаните са  бледожълто, пясъчно, бледооранжево,бледозелено, синьо-зелено, бяло.

Заложете на естествената светлина

Когато е възможно, използвайте естествена светлина от прозорците. Флуоресцентното осветление може да предизвика умора. Ако трябва да използвате изкуствена светлина, изберете електрически крушки с нажежаема жичка.

Наемете експерт

Професионалният консултант може да ви помогне да организирате и украсите вашия офис според принципите и елементите на фън шуй.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: