Броят на жертвите на касетъчни боеприпаси в света се е увеличил до максимума

Броят на жертвите на касетъчни боеприпаси в света се е увеличил до максимума Снимка: btvnovinite.bg

Според доклад на Cluster Munition Monitor, през 2022 г. в света в резултат на използването на касетъчни боеприпаси са загинали и ранени общо 1172 души, 890 от тях - в Украйна.

Броят на загиналите и ранените в резултат на използването на касетъчни бомби достигна нов максимум, основно поради използването им в Украйна.

В доклада на групата Cluster Munition Monitor от 2022 г. се посочва, че в осем страни по света са регистрирани най-малко 1172 жертви на това оръжие. Това е най-високата цифра, регистрирана от организацията от 2010 г. насам.

Най-голям е броят на загиналите и пострадалите в Украйна (890 души), следвана от Сирия (84) и Мианмар (13).

Касетъчните боеприпаси са оръжия, които могат да поразяват обширна територия. Те се взривяватнад целта и разпръскват голямо количество от съдържащите се в тях по-малки боеприпаси. Използването на тези оръжия предизвиква спорове, доколкото голямо количество от малките бойни елементи не се взривяват веднага и впоследствие представляват заплаха за цивилното население.

През 2022 г. 95% от всички жертви на касетъчни бомби са мирни жители.

В доклада се казва, че Русия нееднократно е използвала касетъчни боеприпаси в Украйна след инвазията през февруари 2022 г.

Киев започна да ги използва в хода на контранастъплението. Решението на САЩ да доставят това оръжие на Украйна предизвика остра критика от страна на неправителствени организации.

Към Конвенцията за касетъчните боеприпаси, приета през 2008 г., са се присъедини повече от 100 държави по света. Русия и Украйна не са сред тях.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: