Над 20 железопътни инцидента за две седмици са станали в Полша

Над 20 железопътни инцидента за две седмици са станали в Полша Снимка: hackaday.com

Миналия уикенд влак, пътуващ за Варшава, дерайлира, а часове по-късно други два се удариха в товарни камиони

През следващите няколко дни се случиха още инциденти, което накара властите да разследват случаи на саботаж, съобщава Еuronews. Полската влакова мрежа е важна част от веригата за доставка за Украйна - от хуманитарна помощ, до оръжия. Полските железници са и ключов маршрут за пътуващи до и от страната, включително официални посещения на световни лидери в Киев, като президента на САЩ Джо Байдън.

Разследване, проведено от Агенцията за вътрешна сигурност на Полша, установи радио-хак - местни радио ентусиасти с любителско оборудване са копирали спирачния сигнал, който отменя ръчните функции на машиниста и принуждава влаковете да спрат внезапно.

Властите не изключват и руски диверсии, които успешно и често прекъсват електричество или сателитни комуникации в Украйна, така че съседна Полша е  нащрек за  „хибридна или кибератака“, още повече, че сигналът за радиостопиране в някои случаи е звучал на фона на руския химн и реч на Владимир Путин, съобщава сайтът hackaday.com.  

Според полски издания, оборудването, използвано за саботажите струва под € 30 и може да се намери на сайтове като AliExpress. Атаките са спрели около 20 влака, но без особен риск за безопасността. Движението бързо е било нвъзстановено, но логистиката и разписанията са били нарушени. 

Радиосистемата, използвана от полските железници, не е защитена с криптиране или друга бариера за достъп, така че всеки може да излъчва на нейните честоти и да стартира команда за спиране, коментира Еuronews.

Полската железопътна компания все още не е внедрила технологиите, които ще позвалят ЖП-мрежата да се включи в системата на ЕС за безопасност на движението. Полските власти обявиха, че до 2025 г. ще въведат GSM-R клетъчни радиостанции, които са криптирани и не могат да бъдат саботирани толкова лесно. 

Настоящата система, макар и лесна за саботиране, позволява извършителите на саботажите да бъдат проследени лесно. В неделя в Бялисток са арестувани двама мъже на около 20 години, единият от които полицай, след като генерирали радиосигнал от фиксирано място в североизточната част на страната. Други саботьори все още се издирват, тъй като може да са ползвали преносими радиоустройства и бързо да са напуснали района, където са задействали радиостоп функцията.

Според официалната статистика през 2021 г. в Полша са регистрирани повече от 500 случая на злоупотреба с радиосигнали.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: