Цените на газа в Европа се повишават от сутринта

Цените на газа в Европа се повишават от сутринта

ICE: борсовите цени на газа в Европа се повишават до $406,9 за хиляда кубически метра

Борсовите цени на газа в Европа в понеделник сутринта след откриването на търговията се повишават с 1,3%, до 406,9 долара за хиляда кубически метра, според лондонската борса ICE.
 

Септемврийските (най-близки) фючърси по индекса TTF (най-големият хъб в Европа) отвориха търговията на $409,2 (+1,9%) за хиляда кубични метра. Към 9 часа цената им беше $406,9 (+1,3%). Динамиката на котировките се основава на цената от предходния търговски ден - 401,5 долара за хиляда кубически метра.

В сряда, за първи път от 21 юни, тези котировки преминаха прага от 450 долара за хиляда кубически метра и се покачиха до почти 500 долара по време на търга.

Експерти обясняват, че покачването на борсовите цени на газа в Европа е временно, свързано с очакванията за горещини и слаби ветрове, както и с рисковете от временно спиране на доставките на австралийски втечнен природен газ  - възможни стачки на работници в три големи предприятия на Chevron Corp. и Woodside Energy в Австралия могат да застрашат около 10% от световния износ на ВПГ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: