Необходимо е още време за подготовка на втора военна помощ за Украйна

Необходимо е още време за подготовка на втора военна помощ за Украйна Снимка: МС

Министерството на отбраната има нужда от още време, за да прецени какво да съдържа вторият пакет с военна помощ за Украйна, заяви министър Тодор Тагарев след срещата на върха на НАТО във Вилнюс

По съдържание и по обем вторият пакет ще е подобен на първия, изпратен от служебното правителство.

 „Много е важно тази помощ да стигне навреме. Тя е съобразена с това, от което се нуждае Украйна, но на първо място ние гледаме какво е необходимо за нашата армия“, добави премиерът акад. Николай Денков. От това, което остава, България може да изпрати съответно муниции или други технически средства, които са включени в списъка, представен от президента Зеленски.

Военната помощ за Украйна не е била обсъждана на срещата във Вилнюс. Дискусията е била на политическо равнище за включването на Украйна в Алианса. Страната е получила пълна подкрепа от държавите членки на НАТО, които са поели конкретен ангажимент за нейното приемане в Алианса. Министър-председателят открои три важни решения в това отношение. Най-важното от тях е създаването на т.нар. съвет НАТО-Украйна, който поставя президента на Украйна на масата равноправно с всички други държавни ръководители. Второто е, че се опростява и скъсява пътят до приемането в Алианса, тъй като страната кандидат вече е изминала много от стъпките. Третото решение е заявената от групата Г-7 сериозна икономическа и военна помощ за Украйна.

Премиерът определи като интересна и полезна също дискусията с държавните ръководители на Австралия, Нова Зеландия, Япония и Република Корея. Той подчерта специално, че „Китай не се разглежда като противник. Да, той е икономически конкурент, но с него трябва да се търсят общите теми, по които да работим заедно“.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев обясни още, че се предвижда националната бойна група на територията на България да може да бъде усилвана до ниво бригада, но не веднага. Целта е да бъде изградена логистичната инфраструктура и всичко необходимо за поддръжка в страната, да е ясно кои поделения и части от съюзниците ни ще идват на наша територия, да се провеждат регулярно учения, да се отиграват работата на щаба и взаимодействието с други подразделения. Така, когато се наложи, нашата бойна група ще може да бъде усилена до състав на бригада. „Към момента не говорим за пълна бригада на наша територия“, категоричен беше министърът на отбраната.

Тагарев посочи, че равнището на ситуационна осведоменост трябва да бъде повишено. Така „при наличие на заплаха ще научаваме за нея достатъчно време преди това, да започнем процеса на доокомплектоване на съответните поделения, които са предвидени за територия на страната ни“.

Мерките по отношение на възпирането и отбраната в Черно море се изпълняват в последователност още от срещата на върха на НАТО във Варшава, когато беше да създаден пакетът за засилено предно присъствие и адаптирано присъствие в Черноморския регион, обясни началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. „Оттогава те еволюират и се прилагат по въздух, суша, море, в киберпространството и дори в Космоса“, добави той.
 

МС

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: