САЩ ще доставят на Украйна касетъчни боеприпаси

САЩ ще доставят на Украйна касетъчни боеприпаси Снимка: https://pixabay.com/

Американските медии съобщават за намерението на САЩ да доставят на Украйна касетъчни боеприпаси. Въоръжените сили на Украйна обещават да не използват подобни оръжия в градовете.

  Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан потвърди, че касетъчните боеприпаси ще бъдат част от нов пакет от военна помощ за Украйна. Пентагонът включи боеприпаси с двойна употреба DPICM в списъка на оръжията, предназначени за Киев.

Украйна може да получи касетъчни боеприпаси от САЩ. Асошиейтед прес, позовавайки се на свои източници, близки до процеса на вземане на решения, съобщава, че този ход вече е одобрен от президента Джо Байдън. Пентагонът казва, че обмисля различни варианти за разширяване на доставките на оръжия за подкрепа на украинското контранастъпление.

    Очевидно става дума за способности, които са важни за всеки тип настъпателни операции. Бих искал да отбележа, че руснаците вече са използвали касетъчни боеприпаси в битка, много от които според съобщенията са имали много висок процент на отказ от взрив.

Патрик Райдър
Прессекретар на Пентагона

По-рано американските медии, позовавайки се на свои източници, отбелязаха, че Вашингтон е обезпокоен от бавното развитие на украинското контранастъпление.

Законът за чуждестранната помощ позволява на Байдън да заобикаля редица ограничения за конвенционалните оръжия.

Според NYT става дума предимно за американски касетъчни снаряди за 155-мм гаубици.

През 2008 г. редица страни подписаха Конвенцията за забрана на подобни оръжия. Но към нея не се присъединиха нито САЩ, нито Украйна, нито Русия.

Министерството на отбраната на Украйна настоява, че касетъчните боеприпаси са по-ефективни. Командването обещава да не ги използва в градовете, пише Euronews.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: