Украйна ще поиска от Европа да инвестира в енергетиката на страната

Украйна ще поиска от Европа да инвестира в енергетиката на страната Снимка: 1prime.ru

Forbes.ua: Украйна ще поиска 400 милиарда долара, за да стане "енергиен хъб на Европа"

Украинската страна възнамерява да представи в Лондон план за превръщането на страната в "енергиен хъб на Европа" до 2050 г., като за целта ще поиска 400 милиарда долара за реализацията на проекта, съобщава украинското издание Forbes.ua, позовавайки се на данни от презентацията.

"До 2050 г. Украйна ще се превърне в енергиен хъб на Европа, производството на електроенергия ще нарасне 7 пъти, добивът на газ - 4 пъти, на нефт - повече от 6 пъти. В енергетиката ще бъдат инвестирани над 400 милиарда долара. Такова бъдеще на украинската енергетика правителството ще представи на международните партньори и донори в Лондон на международната конференция за възстановяване на Украйна (URC 2023 г.)", отбелязва изданието.

Както съобщава Forbes.ua, Украйна възнамерява да локализира 90 % от производството на малки модулни реактори за самостоятелно производство на ядрено гориво, да замени въглищните ТЕЦ с ТЕЦ на газ и биометан. 

Страната също така възнамерява да увеличи производството на петрол до 15 милиона тона (6,7 пъти), износа на газ до 66 милиарда кубически метра годишно и рафинирането на нефт до 11 милиона тона. 

Освен това, украинските власти планират да построят 69 ГВт електролизатори за производство на водород и да увеличат пропускателната способност за доставка на електроенергия в Европейския съюз пет пъти - до 10 ГВт.

Според директора на Центъра за енергийни изследвания Александър Харченко, представените показатели "нямат никаква връзка с реалността", тъй като планът надвишава и без това амбициозната енергийна стратегия на Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: