САЩ ще обсъдят с Русия и Китай използването на ИИ във военната сфера

САЩ ще обсъдят с Русия и Китай използването на ИИ във военната сфера Снимка: ferra.ru

И това има смисъл, като се има предвид скоростта на развитие на технологията

Съединените щати заявиха готовност да си сътрудничат с Русия и Китай в областта на разработването на норми за използване на изкуствен интелект във военната сфера, съобщава порталът Lenta.ru.

Заявлението е направено от заместник-държавния секретар на САЩ по контрола над въоръженията и международната сигурност Бони Дженкинс.

"Ние сме уверени, че тези въпроси трябва да бъдат важни за всички страни, особено когато става въпрос за използването на изкуствения интелект (ИИ) във въоръжените сили. На този етап не изключваме участието на никого и искаме да разберем мнението на другите страни по тази тема", заяви Дженкинс.

Тя също така отхвърли предположението, че САЩ не би трябвало да започват подобни дискусии с Москва и Пекин поради възможно несъгласие с гледната точка на Вашингтон.

Изданието отбелязва, че интересът към регулирането на ИИ в света нараства. В началото на юни американският бизнесмен Илон Мъск, по време на посещението си в Китай, обсъди този въпрос с властите на страната.

Също през юни стана известно за инцидент във Военновъздушните сили на САЩ, където безпилотен самолет, управляван от ИИ, по време на тестове реши да "ликвидира" оператора, за да не пречи на дрона да изпълнява задачата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: