5 съвета при избора на обзавеждане за офис

5 съвета при избора на обзавеждане за офис Снимка: https://pixabay.com/

Независимо дали създавате професионално корпоративно пространство или малък домашен офис, има някои съображения, които трябва да вземете предвид.

Колкото и да не ни се иска, редно е да си признаем, че прекарваме наистина много време в офиса. Голяма част от нас страдат в офис средата, която често не е добра. Ефективно персонализираното работно пространство и интелигентно проектираните офис мебели влияят пряко на нашата производителност и обща ефективност.

1. Направете списък с основните неща, от които имате нужда
 

Преди да започнете да мислите какви мебели ще ви трябват, направете подробен списък на най-основните неща в офиса, от които имате нужда. Списъкът трябва да включва елементи, които трябва да присъстват на работното място като компютър, факс, принтер, телефон, място за съхраняване на документи и т.н.

Докато съставяте този списък, помислете за начините, по които планирате да използвате офиса. Ако сте графичен дизайнер, може да се нуждаете от място за компютър и по-голяма маса или работно пространство за вашите произведения на изкуството. Ако сте консултант, може би ще ви трябва допълнително място с механизъм за заключване, на което да съхранявате документи. Предвидете и обособено пространство за срещи с клиенти.

2. Подберете мястото внимателно

Ако сте в корпоративна среда, има вероятност местоположението ви да е предварително определено, но все пак трябва да помислите как най-добре да използвате това пространство. В повечето случаи бюрото трябва да бъде разположено с изглед към входа на офиса и да се използва наличната естествена светлина.

Пространството на домашния офис е много по-гъвкаво, като се започне от ъгъла на всекидневната  стая до личен офис, помещаващ се в отделна стая. Уверете се, че домашният ви офис е изолиран от неща, които потенциално биха попречили на работния процес, като кухня в близост или шум от семеството ви. Важното е да имате обособено пространство, което е изцяло за работа.

3. Дизайнът на обзавеждането трябва да работи във ваша полза

Разполагате с богат избор, когато става въпрос за офис мебели, и по-специално най-централния компонент - офис бюрото.

Въпреки че може да ви изглеждат като съвсем обикновени места за работа, качествените офис мебели трябва да подпомагат процеса на работа и да насърчават ефективността ви. Имайте предвид електронните компоненти. Отвъд вашия компютър и принтер, помислете за вашия мобилен телефон, видео камера или музикален плейър. Доброто бюро включва органайзер за кабели, за да не се загрозява цялостната визия.

Повърхността на бюрото трябва да бъде издръжлива, така че да не се притеснявате дали ще се надраска или ще оставите на нея трайно петно от сутрешното си кафе.

Потърсете бюра, включващи място за съхранение, за да не се виждат предметите от ежедневието ви. Ако вашият компютър има компютърна кутия, помислете за място за съхранение, което ще я защитава и поддържа чиста.

Уверете се, че сте избрали ергономичен стол за бюро с подходяща опора, което ви позволява по-лесно да редувате седене и стоене прав през целия ден. Доверете ни се, вашият гръб ще ви благодари!

4. Изберете мебели, които кореспондират с личния ви стил

Бъдете креативни. Изберете мебели, които отразяват вашия стил. Търсите нещо традиционно или съвременно? Мебелите от дърво имат по-традиционна визия, докато тези със стоманени и стъклени елемнти притежават по-модерен облик. Професионалният офис трябва да бъде място с концепция, така че изберете обща естетика при избора на бюра, шкафове за съхранение, столове и други видни елементи от обзавеждането.

5. Шкаф за съхраняване на документи и папки

Не забравяйте всички останали елементи, които изграждат вашия офис. Красивото бюро е едно, но ако то е затрупано с документи, не е никак удобно за работа.

Използвайте чекмеджета и шкафове за съхранение на документи, за да поддържате всичко чисто и организирано. Подвижните шкафове за документи осигуряват гъвкавост, както и допълнително работно пространство.

Може да е необходим заключващ се шкаф, за да съхранявате документите си в безопасност. Ако мястото е ограничено, помислете за добавяне на рафтове към вашия офис, за да използвате пространството и вертикално.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: