Изкуственият интелект предизвиква стачки и тревога у властите

Изкуственият интелект предизвиква стачки и тревога у властите Снимка: https://pixabay.com/

Миналата седмица пристигнаха новини за ИИ от САЩ, които са само първите признаци на нещо по-голямо

1. Сценаристите в Холивуд излязоха на стачка. Би било хубаво, ако шефовете на холивудските студия просто не могат да се съгласят със създателите на сценариите относно заплатите. Основното искане на протестиращите беше забрана за използване на ИИ при създаване на текстове.

2. Бил Гейтс очаква, че след 18 месеца (1,5 години) чатботовете ще могат да заменят преподавателите в началното образование. Полезно - особено в региони, където е трудно да се създаде дори система за начално образование.

А напредъкът на ИИ ще бъде много по-сериозен, като се има предвид как Chegg, компания за персонализирани домашни работи, се тревожи за своето оцеляване. Очаква се преподавателите и създателите на книгите   да се присъединят към стачкуващите сценаристи.

3. Ръководителят на отдела на Пентагона Крейг Мартел, който отговаря за разработките, базирани на ИИ, беше „изплашен до смърт“ от чатботовете. Причината е, че ChatGPT и неговите „колеги“ могат да правят изявления, без да разбират контекста и да дават доста логични аргументи, които ще накарат хората да се доверят дори на абсурдна информация от ИИ.

4. Американските власти са помислили вече за регулацията на ИИ. Белият дом планира да отдели за тези цели $140 млн. И това в контекста на невъзможността да се споразумеят за повишаване на тавана на държавния дълг!

Шегата настрана, тази новина е много важна. В крайна сметка регулаторите могат да „затегнат винтовете“ за индустрията, което може значително да ограничи развитието. Въпреки че... примерът с индустрията на криптовалутите по този въпрос е показателен - от няколко години се водят дебати сред законодателите в Съединените щати и нещата все още нерешени.

Между другото, ChatGPT се научи да предсказва бъдещето. Той няма да гадае ба ръка или да гледа в хороскопа. Просто е – ИИ използва теорията на вероятностите. И така, въз основа на специално запитване, той прогнозира покачването на биткойна до $100 000. Фантастично!

По-рано многократно сме писали, че редица професии вече са застрашени от изчезване. Те ще бъдат заменени от ИИ, който ще извършва всички операции много по-бързо.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: