300-мегаватова атомна електроцентрала само за 1 милиард долара

300-мегаватова атомна електроцентрала само за 1 милиард долара Снимка: Westinghouse

Westinghouse представи проект на малък модулен реактор

Westinghouse Electric, американска компания за ядрена енергия, разработва компактна версия на своята флагманска атомна електроцентрала.

 Този ход има за цел да направи нейните проекти по-конкурентоспособен на пазари, които не се нуждаят от големи конвенционални реактори.
 


В четвъртък компанията разкри планове за свой собствен малък модулен реактор (ММР), наречен AP300, който е базиран на 1,1 GW реакторна технология AP1000.

Westinghouse очаква новият проект да получи федерално одобрение през 2027 г., като първият блок ще започне да доставя електроенергия около 2033 г. Компактната централа ще предлага мощност от 300 MW, което я прави подходящ заместител на въглищни централи, които генерират подобно количество електроенергия.

Към днешна дата Комисията за ядрено регулиране е одобрила само един проект за ММР, въпреки че много компании разработват компактни атомни електроцентрали.

Както е планирано, компонентите на малките реактори ще се произвеждат масово в заводи и ще се сглобяват на място като при конструктор, което ще осигури висока скорост на монтаж и пускане в експлоатация. Освен това ще осигури относително ниска цена за създаването на атомни електроцентрали. Westinghouse казва, че в крайна сметка може да достави един ММР за около 1 милиард долара.

В същото време е малко вероятно някой от проектите да бъде реализиран и пуснат в експлоатация в САЩ преди края на десетилетието. Президентът на Westinghouse Energy Services Дейвид Дърам обаче е уверен, че техният проект ще премине през процеса на лицензиране. „Навлизаме активно в играта на ММР на пазара“, добави той.

Дърам казва, че опитът на компанията с големи атомни електроцентрали ще й помогне да изведе проекта на пазара. Четири големи реактора AP1000 вече работят в Китай, а компанията има договори за изграждане на допълнителни блокове в Полша и Украйна.

Източник: bloomberg.com
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: