Инцидент с кортежа на главния прокурор на България - избухнал е взрив

Инцидент с кортежа на главния прокурор на България - избухнал е взрив Снимка: БНР

Инцидент с кортежа на Иван Гешев

От МВР съобщиха за инцидент с кортежа, с който се придвижва главният прокурор Иван Гешев. Това е станало на пътя София - Самоков, предаде Българското национално радио.

По първоначална информация е избухнал взрив. От МВР не уточняват дали става дума за бомба.

МВР потвърди за инцидент с кортежа на главния прокурор, няма пострадали

"Днес около 11,45 ч. е имало инцидент с кортежа на главния прокурор по пътя София – Самоков край село Ковачевци", съобщи на брифинг в Бургас главният секретар на МВР Петър Тодоров. Няма пострадали - нито главният прокурор, нито охраняващи го лица.

По случая са задействани всички сили за изясняване на случая. Има представители на полицията, на жандармерията, ГДБОП. Формиран е щаб с всички служби, вътрешният министър Иван Демерджиев е в постоянен контакт с него.

Утре служебният премиер Гълъб Донев ще проведе съвещание с министър Демерджиев и всички служби, и прокуратурата. Там информацията ще бъде обобщена и ще се предприемат действия.

Подробности по случая ще бъдат дадени от прокуратурата, посочи още Петър Тодоров, който не отговори на журналистически въпроси и не уточни дали става дума за взривно устройство.

Инцидентът е станал около ханче в местността „Ярема“ в посока Самоков, на остър завой, в момент, в който е валял проливен дъжд, предаде репортер на БНР, като се позова на очевидци.

Според свидетелите се е чул много силен взрив. Те са пътували след кортежа, 6-7-а кола.

Колите, които стигат до мястото на инцидента в посока Самоков, са връщани от полицията. Препоръчва се пътуващите за Самоков да използват пътя през Панчарево.

Дори собствениците на вили в „Ярема“ трябва да стигнат до къщите си пеша, а излизащите в посока София са подложени на проверка от полицията.

На мястото има екипи на жандармерията и на НСО.

Все още няма коментар за инцидента от главния прокурор и неговия екип. По информация на БНР по случая ще бъде образувано досъдебно производство за престъпления срещу републиката. То ще бъде водено от Софийската градска прокуратура.

Допълнение: Заместник главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че главният прокурор е пътувал в посока София. Взривът е бил на завой, където трябва да се намали скоростта. На място се е образувал кратер с дълбочина 30-40 см. и 3-4 метра диаметър. Взривът е имал ясна насоченост към пътя. Бомбата е била с тротилов еквивалент 3 кг., но и с множество осколки.

Взривът е избухнал в момента, когато автомобилът на Гешев е преминавал покрай мястото.

Целта на взрива е била да убие, не да сплаши, заяви Сарафов. Намерени са маркери, които извършителите са оставили.

Образуваното дело е за тероризъм. Делото се наблюдата от прокурори от Софийската градска прокуратура.

По думите не Сарафов няма пострадали, но само случайността е предотвратила смъртни случаи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: