Правителството отмени решението за обособяване на Обзор като отделна община

Правителството отмени решението за обособяване на Обзор като отделна община Снимка: wikipedia.org

Нова администрация крие финансов риск и негативни ефекти за местното население

Правителството отмени свое решение от 24 март 2021 г. за отделяне на населени места от община Несебър, област Бургас, и създаване на нова община с административен център гр. Обзор, област Бургас. 

Това съобщи на брифинг след заседанието на Министерския съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Той обясни, че решението е взето след направен финансов анализ, от който става ясно, че отделянето на Обзор като самостоятелна община, ще породи изключително тежки финансови затруднения, както за администрацията, така и за местното население. Това би довело до повишаване размера на местните данъци и такси.

Министър Шишков посочи и друг важен аргумент, който не позволява създаването на нова община. Населението на гр. Обзор и няколкото населени места около него е 2 331 души. Съгласно Закона за административно-териториалното устройство на Република България този брой жители е недопустим за създаване на отделна община.

 „Представете си какъв административен потенциал трябва да има, колко административни длъжности трябва да има, за да може да функционира нормално една община. Тя трябва да има администрация, данъчни служби, общински съвет. Може да се окаже, че населението може и да не стигне, за да попълни длъжностите“, каза регионалният министър.  

Той добави, че правителството не може да не се съобрази с искането на населението и резултатите от референдума,  но анализите сочат, че напрактика  няма как да се създаде функционираща община, която да обслужва населението, бизнеса и да допринася за развитието на населените места.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: