Изтичане на секретни документи: в Украйна действат западни специални части?

Изтичане на секретни документи: в Украйна действат западни специални части? Снимка: https://pixabay.com/

Както следва от секретни документи, станали публично достояние в интернет, на територията на Украйна са разположени специални части от няколко западни държави, пише Euronews

Най-големият контингент е от Обединеното кралство (50), следван от Латвия (17), Франция (15) и САЩ (14).

Не е ясно какво точно правят спецчастите, къде се намират и дали числеността им е постоянно на посоченото ниво.

В началото на април стана известно за изтичането в интернет на американски документи с гриф "строго секретно", които съдържат данни за войната в Украйна. Все още обаче не е потвърдено, че всички те са истински.

Съобщава се, че американските власти се опитват да ги премахнат от социалните мрежи, като в същото време изясняват източника на изтичането.

В сряда Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че има "сериозни неточности" в публикуваните документи, по-специално в твърденията за британските специални части.

„Читателите трябва да внимават в безусловната вяра в  твърдения, които биха могли да разпространяват дезинформация“, туитира Министерството на отбраната.

Присъствието на западни военни в Украйна вероятно ще бъде използвано от Кремъл, който многократно е заявявал, че Русия е против НАТО. Москва все повече представя боевете като борба със Запада, опитвайки се да мобилизира руснаците за войната.

Съобщава се, че броят на командосите в Украйна е малък, но ефективността им може да бъде висока. Обединеното кралство има военни части, които се считат за едни от най-добрите в света.

Изтичането също така показва, че САЩ имат сериозни съмнения, че Украйна ще успее да постигне значителен напредък в контранастъплението, заедно със способността на страната да се защитава от руски удари.

 

По-рано през седмицата американски чиновници предупредиха, че нови класифицирани материали могат да бъдат публикувани, като ги нарекоха "много сериозен" риск за националната сигурност.

„Разкриването на класифицирана и поверителна информация може не само да има огромни последици за нашата национална сигурност, но и да доведе до загуба на човешки животи“, заяви говорителят на Министерството на отбраната Крис Мигър.

Въпреки че изглежда, че някои от файловете, публикувани онлайн, са били редактирани, по-специално информация, свързана с украински и руски загуби, The New York Times съобщава, че американски служители всъщност са признали автентичността на някои от тях.

Някои от документите са онлайн няколко седмици, но бяха забелязани едва в края на миналата седмица.

Министерството на отбраната на Латвия съобщи, че страната е изпратила свои военни в Украйна за изпълнение на спомагателни функции, включително охрана на латвийското посолство в Киев. Изявлението на ведомството е цитирано от порталите Delfi и LETA.

„Латвия изпрати войници в Украйна за изпълнение на определени спомагателни функции, включително охрана на латвийското посолство в Украйна и охрана на товари“, се казва в изявление на министерството. Ведомството отбелязва, че военни на Латвия не са участвали във военни действия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: