С 10 лв. падат цените на годишните винетки, отлагат увеличението на тол таксите

С 10 лв. падат цените на годишните винетки, отлагат увеличението на тол таксите Снимка: МРРБ

Министър Шишков: По-висока ставка за товарните автомобили сега, означава наказание за цялото общество, търсят се по-справедливи варианти за таксуване

С 10 лева по-евтина ще бъде годишната винетка за лек автомобил от 1 януари. Ще отложим с до 6 месеца и повишението на цените на тол таксите за товарни автомобили, които трябваше да поскъпнат от началото на новата година. 

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването „Денят на живо“ по телевизия Нова нюз. Според него гражданите с леките си автомобили не бива да понасят по-голямата тежест при поддръжката на републиканската пътна мрежа, но и увеличаването на тол таксите в този момент означава да бъде наказано цялото общество с по-висока инфлация.

„Ефектът от повишаването на ставките на тол таксите в средата на тази година не е такъв, какъвто се е очаквало. Парите, които се събират в момента не са достатъчни нито за поддръжката на пътищата, нито за ново строителство“, коментира арх. Шишков. 

Той подчерта, че по-високата цена на тол таксите удря директно българските превозвачи, които возят родните стоки и продукция и вдигайки цените им, ще накажем сами себе си. „Няма направени сметки и разчети колко от товарните автомобили, движещи се по републиканските пътища, са български и какъв е процентът на транзитния трафик, няма ясен механизъм. С отлагането на новите тарифи, ще направим и разчети как тол таксите да се събират по-справедливо“, коментира арх. Шишков.

Според него има логика с по-високи такси да се облагат магистрали и пътища, които са построени на концесия. „Аз от доста време призовавам политиците да обмислят варианти част от важните транспортни коридори, като АМ „Рила“ и тунелът под Петрохан, да се дадат на концесия. Така частни инвеститори ще събират такси за преминаване от всеки водач, който реши да спести определени участъци и време. Така и държавата ще може по-бързо да изгради нужната инфраструктура, защото нямаме пари за всички необходими пътища в следващите 10 години“, заяви министър Шишков.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: