Русия обвини Украйна за сутрешната атака срещу руския черноморски флот в Севастопол

Русия обвини Украйна за сутрешната атака срещу руския черноморски флот в Севастопол Снимка: theins.ru

Според публикуваната версия на руското министерство на отбраната, „терористичната атака е засегнала военни и граждански кораби”, като е нанесла „незначителни повреди” на морския миночистач „Иван Голубец” и на пристанищно съоръжение в залива Южна.

В свое изявление военното министерство пише, че в атаката са участвали девет въздушни дрона и седем подводни. Твърди се, че всички безпилотни автономни устройства са унищожени. В съобщението се подчертава, че атакуваните кораби са били ангажирани със сигурността на „зърнения коридор“ – сделка между Русия и Украйна под наблюдението на ООН и контрола на Турция, която Русия от седмици заплашва, че ще прекрати. 

Руската страна твърди, че зад атаката срещу Черноморския флот стои 73-ти специален център за морски операции на въоръжените сили на Украйна, който е обучен от британски специалисти. Формированието е разположено в Очаков, Николаевска област. 

Същата специализирана част, според руското министерство на отбраната, е участвала и във взривовете срещу "Северен поток" 1 и 2. След като не беше допусната до международното разследване на саботажите по газопроводите, Русия заяви, че провежда своя инспекция на щетите, които сринаха напълно газовите доставки за Европа. 

В разследването на днешната атака руснаците за първи път споменават подводни дронове, които нееднократно бяха посочвани от чуждестранни наблюдатели като възможни причинители и на експлозията на Кримския мост – версия, която „минира” официалните заключения на руското разузнаване за камиона-бомба, преднамерено свързан с редица европейски страни, включително България.

И този път Русия „обобщава” обвиненията и без да се обосновава или да представя данни от разследванията си, посочва Украйна като причинител на редица атаки, в които международни експерти виждат и пръста на самата руска страна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: