Взрив на ядрена бомба: Китай предложи метод за унищожаване на сателитите Starlink

Взрив на ядрена бомба: Китай предложи метод за унищожаване на сателитите Starlink Снимка: ferra.ru

За да се предотврати използването им в качеството на "самоубийци"

По-рано Китай нарече сателитите Starlink на компанията на Илон Мъск SpaceX потенциална заплаха и призова към разработване на възможности за тяхното деактивиране или извеждане от строя. Сега китайските учени са разработили модел за оценка на ефективността на ядреното противоспътниково оръжие, съобщава порталът scmp.

Ядрена експлозия в близкия Космос може да създаде радиоактивен облак, разположен на площ, равна на щата Ню Йорк и да деактивира или да унищожи спътниците, намиращи се на околоземна орбита, съгласно ново компютърно моделиране, проведено от екип от китайски военни учени.

Резултатите от моделирането показват, че 10-мегатонна бойна глава - скромна по днешните стандарти , може да създаде сериозна заплаха за спътниците, ако се взриви на височина 80 км. 

Експлозията може да превърне молекулите в радиоактивни частици и да създаде облак, чиято форма прилича на обърната круша, казват ядреният физик Лиу Ли и колегите му в статия, публикувана на 15 октомври в рецензираното списание Nuclear Techniques. 

За около пет минути радиоактивният облак може да се издигне на височина от почти 500 км и да се разпространи на площ от над 140 000 кв. км.

В изследване на китайските военни, публикувано през май, мрежата Starlink  е наречена потенциална заплаха за националната сигурност на Китай. Китайските военни се опасяват, че тези спътници могат да предоставят комуникационни услуги на съперници или да се врежат в китайската космическа станция или в сателити, действайки като "агенти-самоубийци".             

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: