BI: поради доставките в Украйна, ФРГ има боеприпаси само за два дни война

BI: поради доставките в Украйна, ФРГ има боеприпаси само за два дни война Снимка: pikist.com

През август за подобен проблем във Франция съобщи вестник Le Monde

Германия има боеприпаси само за два дни война заради доставките за Украйна. Това пише наблюдателят на портала Business Insider Тобиас Хаймбах.

"Германия разполага с боеприпаси само за един-два дни бойна употреба. Това се потвърждава от представители на военната индустрия, експерти и военни политици в Бундестага", съобщава Хаймбах.

Според него, в това положение страната е попаднала, в това число и заради мащабните доставки на боеприпаси за Украйна.

"Само четири седмици след като Бундесверът предаде на  украинците САУ Panzerhaubitze 2000, местните въоръжени сили съобщиха за износване на стволовете. Непрекъснатият огън си има своята цена", отбелязва журналистът.

Като доказателство Хаймбах цитира думите на комисаря по отбраната на Бундестага Ева Хегел, която заяви, че Германия ще се нуждае от допълнителни 20 милиарда евро само за закупуване на боеприпаси.

Наблюдателят добавя също, че сега Германия силно изостава от задълженията си по спецификацията на НАТО, според която запасите на страната трябва да са достатъчни за не по-малко от 30 дни бойни действия.

През август за подобен проблем във Франция съобщи вестник Le Monde.  По данни на вестника, френската армия в случай на пряко участие на страната в "конфликт с висока интензивност" може да се сблъска със сериозен недостиг на далекобойна артилерия и боеприпаси.                                                                                                     

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: