Хакнаха новините на ирански държавен телевизионен канал

Хакнаха новините на ирански държавен телевизионен канал

Според правозащитници, след смъртта на 22-годишната Махса Амини на 17 септември, която почина в ареста, са убити над 150 протестиращи.

Кибератаката срещу иранския държавен телевизионен оператор по време на съботната му новинарска емисия в 18:00 часа продължисекунди, но успя да покаже маска на Anonymous, последвана от лицето на върховния лидер на Иран Али Хаменей, обкръжено от пламъци и с нарисувана мишена, заедно със снимки на Махса Амини и още три ирански жени, загубили живота си при подобни обстоятелства само през септември. Видеото допълваха надписи „Присъединете се към нас и се възвисете” и „Кръвта на нашите младежи капе от лапите ви”.

Отговорност за хака пое групата Edaalat-eAli, („Справедливостта на Али”). Кибер-протестът им беше прекъснат, но видеото, допълнено с кадри от протестите, се появи в социалните мрежи, придружено от текста „Изпълняваме волята на хората да направим и немислимото, за да освободим Иран”, съобщава СNN.

Подобни прояви на бунт срещу аятолах Али Хаменей са рядкост при неговата почти неограничена власт в Иран, коментира ВВС. След смъртта на Махса Амини обаче, на повърхността изплуваха тежките проблеми в иранското общество. 

В последните сблъсъци със силите за сигурност вчера са застреляни най-малко трима души, включително мъж в гр. Сенендедж, убит в колата си, защото надул клаксона, изразявайки подкрепата си за протестиращите. Друго видео показва жена, простреляна във врата, да лежи на улица в гр. Машхад. 

Също в съботния ден в социалните мрежи се появиха видеоклипове, в които студентки в университета в Техеран скандират „Разкарай се!“ по време на посещение на президента Ибрахим Раиси в учебното заведение.

В петък Иранската организация по съдебна медицина „опроверга” семейството на Масха Амини, което смята, че смъртта ѝ е била причинена от удари по главата. Според съдебните патолози, Масха е починала от полиорганна недостатъчност, причинена от церебрална хипоксия – т.е., недостиг на кислород в мозъка. Най-честа причина за състоянието е продължителен престой в среда със силно замърсен въздух и/или системно състояние на тревожност. И двата фактора са напълно възможни в ситуацията на арест.

Ясен израз на ширещото се недоволство е и затварянето на магазини в няколко града, включително на голям базар в Техеран, където протестиращи подпалиха полицейски павилион и прогониха силите за сигурност. Това е тревожен сигнал за иранските управляващи, тъй като търговското съсловие традиционно се смята за поддръжник на властта в Ислямската република.

Митинги в подкрепа на протестиращите се проведоха пред иранските посолства в редица страни по света.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: