Morgan Stanley рязко повиши прогнозите за цените на втечнен газ за 2023 и 2024 г.

Morgan Stanley рязко повиши прогнозите за цените на втечнен газ за 2023 и 2024 г. Снимка: https://pixabay.com/

Morgan Stanley значително повиши прогнозите си за цените на втечнен природен газ (ВПГ) за следващите две години на фона на очаквания скок в търсенето на този вид гориво в Европа, съобщава Bloomberg

Според банката ВПГ на спот пазара в Азия ще струва средно $39,5 за 1 милион британски топлинни единици (BTU) през 2023 г. и $34,5 през 2024 г. Прогнозата за следващата година е увеличена с почти една трета, за 2024 г. - с 57%.

Европа ще премине тази зима сравнително безболезнено, дори въпреки рязкото намаляване на доставките на газ от Русия, смятат анализаторите на Morgan Stanley.

Проблемът обаче ще стане по-ясно изразен през следващата година, тъй като регионът ще се нуждае от повече втечнен природен газ, за ​​да попълни своите съоръжения за съхранение на газ в момент, когато се очаква търсенето на гориво в Китай да се възстанови от забавянето, причинено от блокирането.

„Очакваме дефицит през следващата година“, се казва в доклад на банката.

Европа ще внесе рекордни обеми ВПГ през 2022 г. Доставките се подхранват от високи цени, които са по-високи от тези на азиатския пазар, поради което износителите пренасочват танкерите към европейските пристанища, отбелязва Bloomberg.

Благодарение на това, както и на намаленото търсене на горива от промишлените предприятия, страните от региона успяха да запълнят складовите си мощности до около 90% в навечерието на зимата.

Нуждите на Европа от втечнен природен газ може да достигнат близо 50 милиона тона следващата година, смятат анализатори, и дори тогава нивата на запасите може да са под нормалното в повечето сценарии преди зимния сезон 2023/24 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: