Китай реши да построи лунна база, след като на спътника беше открит нов минерал

Китай реши да построи лунна база, след като на спътника беше открит нов минерал Снимка: ferra.ru

Поредна космическа надпревара?

Само преди няколко дни стана известно за откриването от китайски учени на напълно нов минерал на Луната. И още на следващия ден се появи информация за плановете на Китай да изстреля три безпилотни мисии до Луната през следващите 10 години, съобщава агенция Bloomberg.

Първата мисия ще се проведе през 2024 г. Тя ще се нарича "Чанъе-6" и в рамките й Поднебесната империя ще се опита да получи повече проби от новия лунен минерал. Този път за точка за кацане ще бъде избран басейнът на Южния полюс - Айткен.

След нея, също през 2024 г., ще се проведе мисията "Чанъе-7". Тя също ще бъде насочена към Южния полюс на Луната - там, според учените, има най-голям шанс да се открие вода.

10-годишният план на Китай ще завърши с изпращането на "Чанъе-8" през 2027 година. Какво планира да извърши Пекин в рамките на тази мисия, все още не е известно.

В крайна сметка, след приключване на всички мисии, китайските инженери планират да построят международна изследователска станция на Луната. Обаче колко скоро това ще се случи- засега остава загадка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: