Европейската комисия подготвя проект на европейски закон за свободата на медиите

Европейската комисия подготвя проект на европейски закон за свободата на медиите Снимка: https://pixabay.com/

Европейската комисия (ЕК) изготвя закон за ЕС, който ще гарантира редакционна независимост от политическата власт и индустриалните магнати, съобщи Le Figaro

"Този закон ще бъде трудна битка", цитира изданието Вера Юрова, заместник-председател на ЕК, която отговаря за въпросите на правосъдието.

"Някои държави-членки искат да могат да влияят на медиите, те ще твърдят, че комисията иска да узурпира властта им. Някои собственици на медии се облагодетелстват от настоящата ситуация, те ще крещят, че подкопаваме техния бизнес", обяснява еврокомисарят .

Законът за свободата на медиите, който се очаква да бъде официално представен от Европейската комисия в края на следващата седмица, съдържа предварителна версия, изискваща прозрачност на медийната собственост и трябва да позволи на ЕК да започне съдебни процедури на европейско ниво в случай на неспазване на регламента, отбелязва Le Figaro.

Разтревожена от влошаването на независимостта на печата, по-специално в Унгария и Полша, Европейската комисия очаква такъв закон да регулира концентрацията на медийна собственост и да защити журналистите от натиск.

Наред с други предложения проектозаконът предвижда защита на тайната на източника на информация и забрана за електронно наблюдение с помощта на шпионски софтуер върху журналисти и техните семейства, предвид подобни скандални практики, които се случиха в Полша, Унгария и Гърция, пише вестникът.

Новият закон трябва да задължи държавните медии да извършват назначаването на директори по "прозрачна" и "недискриминационна" процедура, а финансирането да бъде "адекватно и стабилно", пише изданието.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: