Полша предложи да се даде възможност на страните от ЕС да се откажат от еврото

Полша предложи да се даде възможност на страните от ЕС да се откажат от еврото Снимка: pxhere.com

Полският министър на външните работи Рау предложи да се даде възможност на страните от ЕС да се върнат към националните валути

Еврознатата се нуждае от реформа, предвиждаща възможността отделни страни да се откажат от еврото и да се върнат към националните валути, заяви министърът на външните работи на Полша Збигнев Рау в интервю за изданието Rzeczpospolita.

"Равенството на държавите членки изисква възстановяване на равенството на възможностите за тяхното развитие, което от своя страна трябва да доведе до реформа в еврозоната. Радикализмът на тази реформа не може априори да изключва каквито и да било решения, такива, като... временно или постоянно връщане на част от страните членки на еврозоната към националните валути", подчерта министърът.

Ръководителят на управляващата партия в Полша "Право и справедливост" (PiS) Ярослав Качински по-рано посочи, че преминаването на страната към еврото ще доведе до радикално обедняване на хората. За републиката, според политика,"собствената валута е един от атрибутите на независимостта".

Полша многократно е заявявала, че все още не е готова за прехода на страната към европейската валута. По-специално властите на републиката отбелязаха, че преходът към еврото е предвиден в договора за присъединяване на страната към Европейския съюз, но сроковете на този процес не са определени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: