Рекорден полет около Земята започна и ще завърши в София

Рекорден полет около Земята започна и ще завърши в София Снимка: flightsim.to

Ако успее, 17-годишният Мак Ръдърфорд, ще стане най-младият летец, обиколил сам планетата.

Мак започна полета си на 23 март, потегляйки от София към Гърция и Италия, пише indy100.com. Оттогава е летял по целия свят, сблъсквайки се с пясъчни бури в Судан, екстремни горещини в Дубай, затворени летища в Индия и много технически проблеми. 

Вчера Мак е кацнал в Абърдийн, подготвяйки последния етап от пътуването си към София, където се надява да пристигне на 24 август.

По време на своето пътуване той се срещнал и разговарял с много млади хора като него, които са го вдъхновявали да продължи. „Има много хора на моята възраст, които правят невероятни неща, но обикновено малко са тези, които знаят за това. Но заедно можем да покажем, че младите хора могат да променят света“, казва Мак.

Той се цели в досегашния рекорд на британеца Травис Лъдлоу, който на 18 години прелетя сам около света за 150 дни. Най-голям поддръжник на Мак е 19-годишната му сестра Зара, която през януари тази година стана най-младата жена, пилотирала успешно около света.

Летенето е част от британско-белгийското семейство и не случайно Мак иска да бъде пилот от три годишен - баща му Сам е професионален пътнически пилот, а майка му Беатрис пилотира частни полети. Така че страстта към пътуване по въздуха е в кръвта на Мак Ръдърфорд, който е взел пилотския си лиценс през септември 2020 г., на 15 години и два месеца. 

Тийнейджърът лети на Shark, високоефективен ултралек самолет с крайцерска скорост до 300 км/ч, предоставен му от основния спонсор ICDSoft. „Без значение какъв опит имате, вярвам, че никога не е твърде рано да работите, за да постигнете мечтите си и не трябва да се ограничавате от очакванията на другите“, казва младият летец, подготвяйки се за финалния полет към София.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: