Лех Валенса призова да се съкрати населението на Русия до 50 милиона души

Лех Валенса призова да се съкрати населението на Русия до 50 милиона души Снимка: https://pixabay.com/

Бившият президент на Полша, носител на Нобелова награда за мир Лех Валенса смята, че населението на Русия трябва да бъде съкратено до 50 милиона души

Той е уверен, че "разчленяването на днешна Русия" ще осигури "глобална сигурност".

Има 60 нации, които са анексирани, точно както украинците днес. Би било необходимо да се издигнат тези народи, привързани към Русия. Или променете политическата система на Русия, или я върнете към население под 50 милиона“, каза Валенса в интервю за френското издание   Le Figaro.

Бившият политик призова Запада не само да "освободи Украйна" от Русия, но и самата Русия. Политикът смята за необходимо „да се форсира смяната на политическата система в Русия, както и да се организира въстание на народите“. Според бившия президент, ако не е възможно да се организира смяна на режима, Русия трябва да бъде разчленена, пише изданието. Според политика това "ще осигури сигурност в целия свят".

Той също така е убеден, че Западът е заинтересован от разширяване на своята власт и влияние и постига целите си "по демократичен и следователно законен начин, за разлика от Русия".

Освен това бившият президент на Полша изрази съжаление, че не му е било позволено да "срине Русия" по време на управлението на първия президент на СССР Михаил Горбачов. 


„Тогава си казахме: „Имаше Сталин, Брежнев, но Горбачов е добър“. Затова ги оставихме (Русия) на мира. Това беше наша грешка. Исках да направя друго, но не ми позволиха“, добави политикът.

През февруари Лех Валенса предложи незабавен удар срещу Москва в случай на атака срещу Украйна. Тогава бившият президент на Полша каза, че „не трябва да се допускат лошите дела на Путин“.

Лех Валенса беше президент на Полша в периода 1990-1995 г. Носител е на Нобелова награда за мир през 1983 г. "като борец за правата на човека".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: