Моравецки призова ЕС да се откаже от зелената енергия в полза на традиционната

Моравецки призова ЕС да се откаже от зелената енергия в полза на традиционната Снимка: сайт на полското правителство

Европейският съюз трябва временно да се върне към използването на традиционни енергийни източници, включително въглища, ако това ще помогне да се противодейства на Руската федерация и да гарантира безопасността на общността, каза полският премиер Матеуш Моравецки

В статията си, публикувана от британския вестник Financial Times, Моравецки твърди, че „зеленият преход не може да бъде постигнат за сметка на осигуряването на базово ниво на сигурност“.

Според него, дори ако „краткосрочното връщане към въглищата“ доведе до забавяне на изпълнението на „амбициозните цели“ на ЕС в областта на климата, може да се наложи „да се запази силата на европейската общност“ ”, за да се „противопоставим на Русия и да подкрепим Украйна”.

В статията Моравецки подчертава, че цената на въглеродните квоти на ЕС се е повишила за пет години от по-малко от 10 евро на тон до 80-100 евро на тон. Такива високи цени, каза той, пречат на индустрията да инвестира в нови зелени технологии.

Варшава предлага цената на квотите да се определи на ниво от 30 евро за тон CO2 за две години, за да се предотврати влошаването на икономическата криза и инфлацията в Европейския съюз.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: