Зарядни станции за електромобили ще има на всеки 50 мили в САЩ

Зарядни станции за електромобили ще има на всеки 50 мили в САЩ Снимка: energy.ca.gov

Това е новият план на администрацията на Белия дом за строежа на над половин милион зарядни станции до края на десетилетието.

Според новите изисквания, съоръженията ще бъдат разположени на междущатските шосета, но на не повече от една миля от главна магистрала. Ще могат да ги използват всички, без да се изисква членство в клуб или друга клиентска организация. 

„Шофьорите на EV трябва да могат да разчитат, че където и да отидат, ще намерят лесно място за презареждане. Всеки трябва да може да намери работеща зарядна станция, когато и където има нужда от нея, без да се притеснява, че ще плаща повече или че няма да бъде добре обслужен, независимо къде живее”, каза министърът на транспорта Пийт Бутигиг, който предлага тези нововъведения заедно с министъра на енергетиката Дженифър Гранхолм.

Целта на администрацията на Байдън е да стимулира широкото използване на превозни средства с нулеви емисии, за да може до края на десетилетието половината коли, продавани в САЩ, да бъдат електрически. Ако тази инициатива успее, вредните за климата парникови емисии ще бъдат сериозно ограничени, както и зависимостта от вноса на петрол. 

Всеки щат ще трябва да осигури поне четири от най-бързия тип портове за презареждане (т.нар. „бързи зарядни устройства с Direct Current“), за да позволи на множество шофьори да презареждат колите си едновременно. Освен това компаниите, които ще изграждат зарядните станции, трябва да осигурят стандартно съоръжение, удобно за всички модели електрически превозни средства.

Тези стандарти ще се прилагат за федерално финансирани зарядни станции във всичките 50 щата, окръг Колумбия и Пуерто Рико и ще гарантират, че селските райони и общности ще имат равен достъп до електрически зарядни станции, както градовете и крайградските зони.

Правителството обеща, че ще до 2030 г. ще предостави $ 7,5 милиарда за създаването на тази национална мрежа от зарядни станции за електромобили. „Ако искаме да изградим инфраструктура, каквато не сме правили от ерата на Айзенхауер, трябва да го направим правилно“, казва Дженифър Гранхолм. Предвижда се част от станциите да ползват слънчева енергия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: