Тонове британска реколта се изхвърлят - няма кой да работи в Кралството

Тонове британска реколта се изхвърлят - няма кой да работи в Кралството

А цели полета с отгледани в Кент култури бяха пропилени тази година. Всичко поради факта, че за втора поредна година просто нямаше кой да ги събере, се казва в сюжета на Euronews

Сигурно загубихме около 15-20% от тазгодишната реколта – около 150 тона

Никълъс Отли
директор по земеделието в Laurence J Betts Ltd

Източноевропейските работници, които прибираха тази реколта преди Брекзит, не се завърнаха. Вместо това фермерите трябваше да търсят сезонна работна ръка много по-далеч, в Узбекистан, Казахстан и Таджикистан. А защо  не се наемат британци?

Никълъс Отли, директор по земеделието в Laurence J Betts Ltd:

- Опитахме се да привлечем британците, много се опитвахме, но нищо не се получи - всичко беше напразно. От четири години си сътрудничим с центъра по труда в Мейдстоун и през това време нито един човек не се е отзовал. Така че моля, спрете тази риторика, защото това е абсолютна глупост.

На 150 километра в Западен Съсекс, един от най-големите производители на зеленчуци в страната, Barfoots of Botley, току-що се сблъска с този проблем. Тази година им беше изключително трудно да намерят работна ръка, забави се пристигането на хора по програмата за сезонни работници.

Тази програма предлага краткосрочни визи за земеделски работници.

Благодарение на него британските производители са успели да наемат 30 000 работници мигранти тази година, с възможност да наемат още 10 000, ако е необходимо. Правителството все още не се е съгласило да пусне допълнителни работници - фермерите казват, че това трябва да се направи възможно най-скоро, преди да е станало твърде късно.

Люк Ханрахан, Euronews:

— Миналата година в тази ферма бяха загубени 600 тона реколта. Битката за намиране на работници тази година беше почти толкова трудна. И фермерите казват, че ако на повече сезонни мигранти не бъде позволено да берат тези броколи, полета като това ще престанат да съществуват във Великобритания.

   Отнема минимум 3 седмици, за да наемете някого, да подредите всичките му документи и след това да го доведете в Обединеното кралство. Но реколтата не чака никого, тя продължава да расте и веднага щом узрее, тя вече няма да отговаря на изискванията и ще отиде на вятъра.

Джулиан Маркс
Barfoots of Botley

Правителството на Обединеното кралство заяви, че признава проблема с труда в селското стопанство  и удължи валидността на визите за сезонни работници до края на 2024 г.

Властите също така казват, че работят за привличането на британски работници. Основният проблем са условията на работа - чуждестранните работници лесно се съгласяват с тях - но те не са подходящи за поданиците на кралицата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: