Глобалният въздушен трафик няма да се възстанови до 2024 г.

Глобалният въздушен трафик няма да се възстанови  до 2024 г. Снимка: Photo by Pascal Meier on Unsplash

Глобалният въздушен трафик няма да се върне към нивата преди коронавируса най-рано до 2024 г., година по-късно от очакваното по-рано, съобщи Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ) във вторник (29 юли).


Една от причините, посочени от МАВТ за „по-песимистичните“ перспективи, е бавното ограничаване на разпространението на вируса в САЩ и развиващите се икономики. „Въпреки че развитите икономики извън САЩ до голяма степен са успели да ограничат разпространението на вируса, в тези икономики и в Китай са се появили нови огнища - отбелязва МАВТ. - Освен това има малък признак за ограничаване на вируса в много важни нововъзникващи икономики, които в комбинация със САЩ представляват 40% от световните пазари за въздушни пътувания.


Други фактори за забавянето са намалените корпоративни пътувания и слабото доверие на потребителите, след като хората предпочитат да отлагат пътуванията поради опасения относно сигурността на работното място и нарастващата безработица и страх от заразяване с COVID-19.


Организацията очаква плановете да спаднат с 55 на сто през 2020 г. в сравнение с 2019 г. и подчерта, че макар броят на пътниците да трябва да се възстанови с 62 на сто през 2021 г., той все още ще бъде с почти една трета по-малък в сравнение с 2019 г. Може да се очаква пълно възстановяване на нивата на пътници от 2019 г. чак през 2023 г.


Освен това, тъй като вътрешните пазари се отварят по-бързо от международните пазари, RPK (километри на приходните пътници) ще се възстановят още по-бавно, като пътническият трафик се очаква да се върне към нивата отпреди кризата през 2024 г., също една година по-късно от прогнозата по-рано.


Международният трафик се сви с 96,8% през юни спрямо същия месец на миналата година. Междувременно европейските превозвачи отчетоха спад на търсенето с 96,7 на сто през юни спрямо преди година и след спад от 98,7 на сто през май.


Научният напредък в борбата срещу COVID-19, включително разработването на успешна ваксина, би могъл да позволи по-бързо възстановяване. Въпреки това в момента, изглежда, има по-малък риск, отколкото основната прогноза", подчерта МАВТ.


За авиокомпаниите това е новина, която сочи необходимостта правителствата да продължат с мерките за помощ - финансови и други“, сподели Александър де Юниак, генерален директор и изпълнителен директор на МАВТ. 


Той също така призова правителствата да приложат мерки за повишаване на доверието във въздушните пътувания, включително „точни, бързи и достъпни" тестове и мерки за проследяване на контакти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: