Русия намери нов повод да заплашва света

Русия намери нов повод да заплашва света Снимка: globalvillagespace.com

Руската армия възнамерява да атакува всички военни доставки за Украйна.

Докато Владимир Путин обвинява украинската страна, че "протака преговорите", руският външен министър Сергей Лавров заяви в интервю за RT, че руската армия възнамерява да атакува всеки военен товар, който ще бъде доставен на територията на Украйна. Особено любопитен е начинът, по който ще  се определя коя доставка е военна и коя - не.

Всеки товар, който влиза в украинска територия, за който смятаме, че носи оръжие, ще бъде легитимна цел. Това е напълно разбираемо”, каза руският външен министър.

В същото време Лавров специално предупреди страните от НАТО да не доставят на Украйна ракетни системи С-300, разработени по съветско време. „Това е напълно легитимно искане“, подчерта Лавров и отбеляза, че държави като Словакия, които открито декларират готовността си да го направят, нямат това право. Той се позова на съветските договори (!), според които съветското въоръжение не може да се предава на трети страни.

Държавите от НАТО започнаха да доставят оръжие на Украйна още преди началото на войната, когато се разпространи информацията за предстоящата инвазия. Днес военни стоки се доставят в Украйна от САЩ, Великобритания, Германия, Испания и други страни-членки на Алианса. На територията на Полша са разположени логистични центрове за доставка на оръжие.

Първи  заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви намерението на Русия да атакува конвои със западни оръжия. Думите му тогава бяха отправени към президента на САЩ Джо Байдън, който обяви, че Вашингтон ежедневно доставя на Украйна оръжия, включително противотанкови и противовъздушни.

„Ние предупредихме Съединените щати, че организираното запасяване на Украйна с оръжия от редица държави не е просто опасен ход, а действие, което превръща съответните конвои в законни цели. Предупредихме за последствията от необмисленото прехвърляне в Украйна на такива видове оръжия като преносими системи за противовъздушна отбрана, противотанкови ракетни системи и така нататък“, каза Рябков.

В отговор ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че руска атака срещу линиите за снабдяване на съюзнически страни, подкрепящи Киев с боеприпаси и оръжия, ще доведе до опасна ескалация на войната.

Агресията в Украйна по заповед на руския президент Владимир Путин тече вече четвърта седмица, От тогава насам той многократно преформулира целите на своята „специална военна операция“,  докато руските военни бомбардират и обстрелват населени места, жилищни райони, хуманитарни коридори, инфрастуктура и граждански обекти. По данни на Световната здравна организация от началото на войната са атакувани  43 украински болници, при което са загинали 12 души, а десетки медицински работници и пациенти са били ранени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: