Отношенията охладняват: Саудитска Арабия и ОАЕ отказаха да разговарят с Байдън

Отношенията охладняват: Саудитска Арабия и ОАЕ отказаха да разговарят с Байдън Снимка: https://pixabay.com/

Лидерите на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства отказаха да разговарят с президента на САЩ Джоузеф Байдън, когато САЩ и техните съюзници се опитаха да ограничат скока в цените на енергията, причинен от руската инвазия в Украйна

Според Wall Street Journal, позовавайки се на официални лица от Близкия изток и Съединените щати, както саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман, така и шейх Мохамед бин Зайед ал Нахайян от ОАЕ не пожелаха да разговарят с Байдън след искането на САЩ за преговори.

„Очакваше се телефонно обаждане, но това не се случи“, каза американски чиновник относно плана за разговор със саудитския принц Мохамед и Байдън.

Wall Street Journal обаче съобщи, че Байдън е разговарял с 86-годишния баща на принц Мохамед, крал Салман, на 9 февруари. Те са потвърдили стратегическото и икономическо партньорство, а Министерството на външните работи на ОАЕ обяви, че разговорът между Байдън и шейх Мохамед ще бъде отложен, пише "Гардиън".

Миналата седмица ОПЕК +, която включва и  Русия, отказа да увеличи добива на петрол въпреки исканията на Запада.

Съобщенията за задънена улица в комуникациите със Саудитска Арабия идват, когато администрацията на Байдън се стреми да увеличи доставките на петрол, след като официално забрани вноса на руски петрол във вторник, тласкайки цените на петрола до 130 долара за барел, най-високото ниво от 14 години.

Двете страни от Персийския залив се считат за единствените световни доставчици, които има капацитет да добиват повече петрол, за да смекчат скока в цените.

По материали на Guardian и Euronews Srbija

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: