Без напредък за прекратяване на огъня между Русия и Украйна

Без напредък за прекратяване на огъня  между Русия и Украйна Снимка: hurriyetdailynews.com

След срещата между Лавров и Кулеба няма особен оптимизъм

"Западът се държи опасно, снабдявайки Украйна със смъртоносни оръжия", каза руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след срещата си в Анталия с украинския външен министър Дмитро Кулеба и турския външен министър Мевлют Чавушоглу, предаде Reuters. Според него Западът отдавна създава опасности в региона. 

Лавров допълни, че с украинския външен министър Дмитро Кулеба са обсъдили хуманитарни въпроси. "Напомнихме на Украйна, че Русия е представила предложенията си", посочи Лавров и добави, че Москва очаква отговор, което би следвало да се приеме като желание от страна на Москва да продължи преговорите с Украйна.  

Позицията му отново звучи високомерно и формално, въпреки първоначалната нагласа, изказана от Лавров, че "Студеният мир е по-добър вариант от студената война" и позицията на Дмитро Кулеба, че Украйна е "готова да търси балансирани дипломатически решения". Все пак в думите на Лавров могат да се отркият "горещите точки" за Русия и нейата армия.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба подчерта, че срещата е завършила  "без напредък" по прекратяването на огъня, предаде AFP.  „Искам да повторя, че Украйна не се предаде, не се предава и няма да се предаде, каза Кулеба пред репортери след срещата в кулоарите на дипломатически форум в южния турски курорт Анталия.

Чавушоглу изрази надежда, че в региона ще бъде постигнат мир и каза, че Анкара ще продължи да съдейства за деескалацията на конфликта. Турция, която е член на НАТО, граничи с Украйна и Русия в Черно море и има добри връзки и с двете страни. След като наскоро нарече инвазията на Русия неприемливо нарушение на международното право”, Турция внимателно формулира позицията си, за да не охлади отношенията си с Москва, с която има тесни връзки в енергетиката, отбраната и туризма. Макар че не се присъедини към санкциите срещу Кремъл, Анкара затвори проливите си за руски кораби и винаги е подчертавала подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Преди срещата Михаил Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, каза за Anadolu Agency (AA), че Украйна оценява посредническата инициатива на Турция. „в съвместните усилия на международната общност“

Той отбеляза също, че руската армия, която има за цел да превземе голяма част от Украйна, е променила тактиката си от бомбардиране на военна инфраструктура, летища и командни центрове към преодоляване на гражданската съпротива, атакувайки цивилни райони в градове и села.

„Те се опитват да създадат хуманитарна криза в различни части на страната“, каза Михаил Подоляк. Според него Русия има за цел да тласне украинците към паника, да попречи на достъпа до основни храна и лекарства и да спре усилията за евакуация.

След днешите срещи прекратяването на огъня отново остава само пожелание, предвещаващо още загубени човешки животи

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: