CNN: Защо дългоочакваното нападениe срещу Украйна ще разтърси САЩ и света

CNN: Защо дългоочакваното нападениe срещу Украйна ще разтърси САЩ и света

Колумнист на американския телевизионен канал CNN разсъждава за това как ще се развие ситуацията в Украйна за целия свят в бъдеще

Той отбелязва, че нахлуването на руските войски е започнало точно в момента, когато дипломати на заседание на Съвета за сигурност на ООН в последния момент призоваха за мир.

Дългоочакваното нападение на президента Владимир Путин ще отекне далеч отвъд Русия и нейния демократичен съсед. Това ще има последствия, включително болезнени скокове на и без това високите цени на газа за американците, които се опитват да се измъкнат от пандемия, случваща се веднъж на век. И това може да възроди Студената война, която някога изглеждаше като отживелица от историята, създавайки нова опасна конфронтация между Съединените щати и Русия, най-големите ядрени сили в света.

Той също така отбелязва, че президентът на САЩ Джо Байдън ще въведе най-суровия набор от санкции, налагани някога на Русия. С такъв призив той ще се обърне към нацията по-късно в четвъртък.

Путин в своето непланирано телевизионно обръщение обяви операция за „демилитаризиране и денацификация на Украйна“.

Съединените американски щати внезапно са изправени пред опасна нова криза: отвъд предизвикателството пред ръководения от САЩ световен ред и това, което някога е било известно като свободен свят. Американците ще платят цената за тази атака, добавя авторът.

Повишаването на цените на газа и инфлацията са неизбежни. Петролът в четвъртък вече скочи над 100 долара за барел и това не е границата, отбелязва телевизионният канал.

Stephen Collinson, CNN

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: