Канада обяви извънредно положение заради протестите на шофьорите на камиони

Канада обяви извънредно положение заради протестите на шофьорите на камиони Снимка: https://pixabay.com/

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че поради ситуацията, причинена от протестите срещу ограниченията на коронавируса, правителството ще активира закона за извънредно положение

Никога преди това той не е бил прилаган. Протестите, инициирани от шофьори на камиони, продължават в страната от средата на януари.

Блокадите увреждат нашата икономика и застрашават обществената безопасност. Не можем и няма да позволим незаконните и опасни дейности да продължат“, каза Трюдо по време на пресконференция (цитиран от Ройтерс). Той отбеляза, че протестите показват наличието на сериозни проблеми в работата на органите на реда. Преди това извънредно  положение беше въведено само в Отава.

Една от санкциите предвижда, че без съдебна заповед банките ще могат да замразяват личните сметки на всеки, свързан с протестите.

Повод за недоволството на шофьорите на камиони стана решението на властите на Канада и САЩ, което влезе в сила на 15 януари. Според него канадските шофьори на камиони след всяко преминаване на границата между двете страни трябва или да представят сертификат за пълна ваксинация, или да бъдат под карантина за две седмици.

В началото на миналата седмица протестиращи блокираха моста Амбасадор, който свързва Канада и САЩ, причинявайки икономически проблеми. На 13 февруари властите започнаха да разпръскват протестиращите със сила.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: