Банката на Русия иска да забрани криптовалутите

Банката на Русия иска да забрани криптовалутите Снимка: https://pixabay.com/

Банката на Русия предложи напълно да се забрани добива и обращението на криптовалути в страната, както и притежаване на такива активи

Предлага се  да се носи отговорност за нарушаване на тези правила. Централната банка смята, че това е необходимо за „намаляване на заплахите, причинени от разпространението на криптовалути“, пише Комерсантъ.

Регулаторът посочва и рисковете от образуването на балон на пазара.

Рисковете на криптовалутите за частните инвеститори са свързани с възможността за пълна загуба на инвестиции в криптовалути. Курсът на криптовалутите зависи от тяхното признаване в обществото и възможността да се използват за извършване на различни операции (включително в рамките на незаконни дейности).

Ръстът на пазара на криптовалути до голяма степен отразява вероятността от образуването на балон на пазара“, се казва в доклада на Централната банка „Криптовалути: тенденции, рискове, мерки“

Банката на Русия също така предлага да се въведе забрана за инвестиции от финансови организации в криптовалути и свързани с тях финансови инструменти. Предлага се също да се забрани използването на руски финансови посредници и инфраструктура на финансовия пазар за транзакции с криптовалути.

Централната банка в доклада си отбелязва, че на Русия сега се падат над 11% от световните изчислителни мощности, използвани за добив на биткойни – през август 2021 г. страната се нарежда на трето място в света по този показател.

Увеличаването на обема на производството на криптовалути, според регулатора, поради консумираната енергия, може да изложи на риск други предприятия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: