Цената на газа в Европа се задържа на ниво 1123 долара

Цената   на газа в Европа се задържа на ниво 1123 долара

Цените на фючърсите на газ в Европа остават почти непроменени и остават на ниво от 1123 долара за хиляда кубически метра

След откриването на търговията цените на фючърсите на газ в Европа останаха почти непроменени спрямо   петъчната цена от 1 233 долара за хиляда кубически метра, според данните за търговията на фючърсите на ICE.

Ноемврийската фючърсна цена по холандския индекс TTF, най -ликвидният европейски хъб, откри търговската сесия на ниво малко над 1130 долара за хиляда кубически метра, леко се промени по време на търговията и към 10 часа беше 1 222,4 долара, което почти съответства на прогнозната цена от петък.

Динамиката на фючърсите се изчислява на борсата от цената за сетълмент от предходния търговски ден. В петък търговията затвори при почти 1100 долара за хиляда кубически метра, а прогнозната цена беше 1123 долара.

Цените на газа в Европа рязко се повишиха през последните месеци. В началото на август прогнозната цена на най -близките фючърси по холандския индекс TTF беше около 515 долара за хиляда кубически метра, а към края на септември цифрата се увеличи повече от два пъти.

Рекордната стойност беше достигната в петък, когато цената на ноемврийските фючърси беше почти 1200 долара за хиляда кубически метра.

Експертите отбелязват, че покачването на цените на фючърсите на газ в Европа е свързано с няколко фактора: ниското ниво на запълненост на европейските подземни газохранилища, ограниченото предлагане от основните доставчици и голямото търсене на втечнен природен газ в Азия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: