Учени създадоха изкуствена кръв

Учени създадоха изкуствена кръв Снимка: pixabay.com

Изследователите успяха да произведат изкуствени червени кръвни клетки. Синтетичната кръв е много подобна на естествения си модел в решаващите й характеристики.

През юни 2015 г. в за пръв път се споменава, че изследователите ще могат да тестват изкуствена кръв върху хора през 2017 г. Но истински напредък в добиването на синтетична кръв бе постигнат едва сега, през 2020 г.
 

Недостигът

В периоди на криза става очевидно, че кръвта е с ограничен ресурс. И затова работата по производство на изкуствена кръв през последните години интензивно се насърчава. Първите резултати обаче не са напълно задоволителни. Проблемът се състои в това, че синтезираните кръвни клетки притежават само част от важните свойства на естествената кръв. Това от своя страна води до ограничената им функционалност. Фокусът на развитието е  поставен преди всичко върху производството на червени кръвни клетки, тъй като те са отговорни за жизненоважния транспорт на кислород. Сложността на кръвните клетки е особено предизвикателство, и когато става въпрос за „копирането им“. Например, червените кръвни клетки носят съдържащия желязо хемоглобин, който е необходим за свързване на кислорода. И това е единственият начин червените кръвни клетки да станат важни преносители на кислород. Благодарение на структурата на чашката си, червените кръвни клетки могат да се просмукват през всяко мъничко капилярче и да снабдяват всеки регион на тялото с кислород и хранителни вещества. За да не бъдат атакувани или унищожени от имунната система на тялото, повърхността на червените кръвни клетки е защитена от протеини. Синтетичните кръвни клетки също трябва да имат всички тези характеристики, за да могат да действат и функционират пълноценно  в човешкото тяло.

Синтетичната кръв

Изследователите, ръководени от Джимин Гуо от Университета на Ню Мексико в Албукерке, изглежда, са направили истински пробив по отношение на производството на изкуствена кръв: „Създадохме синтетични червени кръвни клетки с размери, вдлъбнати по форма, деформируеми, транспортиращи  кислород и отговарящи на времето на циркулация в тялото напълно съответстващи на естествените клетки ”.
 

След първите тестове с мишки и  пилета е доказано, че изкуствената кръв е поносима и издръжлива. Синтетичните клетки циркулират през тялото на животното в продължение на 48 часа, без изследователите да могат да идентифицират бучки или други странични ефекти.

Клетки на мисия 

„Разработили сме модулни процеси за това, чрез които можем да натоварим клетките с функционални товари като хемоглобин, медицински агенти, магнитни наночастици или биосензори“, обясняват Гуо и неговите колеги. „Това дава различни важни функции на изкуствените червени кръвни клетки. Освен че транспортират кислород, те могат да се използват и като преносители на важни медицински компоненти, да показват наличието на токсини в тялото или да бъдат контролирани с магнит".

По-добри от оригинала

Това прави изкуствените кръвни клетки дори по-добри от естествените им модели за подражание. Здравните експерти прогнозират, че част от малките чудеса, които ще извършват изкуствените клетки в бъдеще, ще бъдат: 

- Доставка на лекарства, убиващи тумори директно в засегната област.

- Магнитният контрол ще позволява синтетичните кръвни клетки да бъдат контролирани дистанционно.

„Вдъхновени от новаторските проучвания, ние успяхме да произвдем синтетични конструкции, които постигат една или повече ключови характеристики на естествените еритроцити. Ние се опитахме да създадем модулен RBC миметик (RRBC), който има пълните комбинирани характеристики на естествените еритроцити“, заявяват изследователите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: