F.D.A. оттегли спешното одобрение на лекарства срещу малария

F.D.A. оттегли спешното одобрение на лекарства срещу малария

Администрацията по храните и лекарствата заяви в понеделник, че отнема спешното разрешение на две лекарства за лечение на COVID-19, като казва, че е „малко вероятно те да бъдат ефективни".

 

Лекарството хидроксихлорохин и свързаното с него лекарство хлорохин бяха силно рекламирани от президента Тръмп, след като  малко на брой слабо контролирани проучвания показаха, че те могат да сработят при лечението на болестта.


 

Тръмп дори прие хидроксихлорохин, след като беше изложен на евентуално заразяване от двама души, които бяха тествани положително за коронавируса. Агенцията заяви, че след преглед на някои данни е установила, че лекарствата, по-специално хидроксихлорохин, не демонстрират ползи, които надвишават рисковете им. По-рано тази година F.D.A. издаде предупреждение, че лекарствата могат да причинят тревожни сърдечни аритмии.

 

През март F.D.A. разреши наличието на запаси от тези лекарства, които болниците в САЩ да използват за лечение на пациенти с коронавируса. Но в писмо в понеделник, оттеглящо разрешението, агенцията посочва, че по-нататъшни проучвания показват, че двете лекарства са малко вероятно да бъдат ефективни за спиране на вируса и че настоящите национални насоки за лечение не препоръчват използването им извън клинични изпитвания.

Според писмото, написано от Дениз М. Хинтън, главен учен на FDA, искането за отнемане на разрешението идва от Биомедицинския орган за напреднали изследвания и развитие, отдел на Министерството на здравеопазването и човешките услуги, който отговаря за предоставяне на лечение при извънредни ситуации в общественото здраве.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: