Администрацията на Тръмп планира да блокира полетите на китайски авиокомпании до САЩ

Администрацията на Тръмп планира да блокира полетите на китайски авиокомпании до САЩ Снимка: pixabay

Администрацията на Тръмп в сряда заяви, че планира да блокира китайските авиокомпании да летят до САЩ, започвайки от  16 юни, след като китайското правителство ефективно попречи на американските авиолинии да възобновят услугата между двете страни.

Спорът произтича от решението на китайските авиационни регулатори от 26 март, което ограничава чуждестранните превозвачи до един полет седмично въз основа на полетните разписания, които са имали по-рано същия месец. Но и трите американски авиокомпании, които летят между Китай и Съединените щати, бяха спрели всички полети до Китай тогава заради пандемията от коронавирус. В резултат на това китайското правителство фактически им забрани да летят. Delta Air Lines и United Airlines се надяваха да възобновят полетите до Китай този месец.

И двете компании са сезирали администрацията на гражданската авиация на Китай, но не са получили отговор. Министерството на транспорта в САЩ също притисна китайските служители да разрешат полети на американски компании по време на разговор на 14 май, като аргументираха, че Китай нарушава споразумение от 1980 г., което урежда полетите между страните и има за цел да гарантира, че правилата „се прилагат еднакво за всички вътрешни и чуждестранни превозвачи" и в двете страни.

 

Напрежението между Съединените щати и Китай ескалира до височини, които не са се наблюдавали досега в търговската война помежду им. Страните спорят за произхода на пандемията и неотдавнашния ход на Китай да затегне властта си над Хонконг. Пет месеца преди президентските избори президентът Тръмп и неговият екип заеха много по-строга позиция срещу Китай, обвинявайки го, че е позволил на коронавируса да се превърне в пандемия и да разруши американската икономика.

В средата на май администрацията на Тръмп разшири ограниченията за китайската телекомуникационна компания Huawei и блокира правителствения пенсионен фонд да инвестира в Китай. Миналия петък Тръмп обяви, че започва процес на прекратяване на специалните отношения на американското правителство с Хонконг и че ще наложи санкции на длъжностни лица, отговорни за връщането на Пекин на територията му.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: