Bank of China обяви суровия петрол като сигурен залог

Bank of China обяви суровия петрол като сигурен залог Снимка: Pixabay

Цените на петрoла се сринаха по време на пандемията, хиляди малки инвеститори загубиха парите си.
Една от най-големите и утвърдени банки в Китай, Bank of China, направи инвестицията да изглежда като сигурен залог: Купуването на барели суров петрол ще обогати инвеститорите, независимо дали цената се повишава, или пада, заяви банката.

Това не се оказа съвсем вярно. 

През изминалия месец, в средата на коронавирусната криза, глобалните цени на петрола се сринаха и тези, които бяха закупили инвестиционния продукт, наречен „Сурово петролно съкровище“, загубиха парите си. Поради тази странност на световните петролни пазари, обяви Bank of China, инвеститорите дължат на кредитора по 37,63 долара за всеки закупен барел.

Последва възмущението на малките инвеститори във втората по големина икономика в света. Те имат малко сигурни места, където могат да инвестират парите си, а в същото време се ползват от ограничена правна защита в сравнение с инвеститорите в други страни. И когато протестират, те често биват бързо неутрализирани от властите.

За Пекин времето е проблематично. Много хора в Китай се борят за преодоляване на икономическото опустошение, причинено от огнището на коронавирус. Законодателите на страната ще се срещнат днес на отложената заради пандемията годишна сесия. Те се опасяват, че ядосаните инвеститори ще създадат нежелан имидж на банковата система.

Чен Ксуеминг, малък инвеститор в „съкровището на суровия петрол", споделя: „Този продукт напълно ни руинира, много трудно ще го преживеем." Чен е купил фючърси на стойност над 6000 долара, цената за 216 барела, чрез смартфонното приложение на Bank of China. След катастрофата на петрола той дължи близо 12 700 долара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: