Дефицит от близо 5,5 млрд. лв. и 3,9% от БВП одобриха в Бюджет 2021

Дефицит от близо 5,5 млрд. лв. и 3,9% от БВП одобриха в Бюджет 2021 Снимка: wiki

Не беше прието нито едно от предложенията на опозицията, увеличени са парите за култура и туристическа реклама.

Дефицитът в бюджета за 2021 г. ще бъде 5,484 млрд. лева, което е 3,9% от брутния вътрешен продукт на страната. Това решиха окончателно депутатите в пленарна зала при обсъждане на основните параметри на най-важния финансов закон на държавата.

Приходите в държавната хазна трябва да бъдат 27 млрд. лв., а разходите 15,817 млрд. лв. 
4,5 млрд. лв. е размерът на новия държавен дълг, който може да бъде поет догодина.
Размерът на дълга до 2023 г. пък ще стигне 38,9 млрд. лв., сочат прогнозните сметки, заложени в разчетите.

Въпреки че от БСП настояваха бюджетните приходи да бъдат увеличени с още 1,34 млрд лв., на това не беше обърнато внимание. То би могло да се случи, ако бъде въведена прогресивна скала на облагане на доходите на физическите лица, заяви депутатът от левицата Румен Гечев

Отхвърлено беше и предложението от страна на БСП да бъдат заделени 25 млн. лв. за купуването на медицински хеликоптери.

Депутатите отхвърлиха и искането на ДПС за създаване на платформа за 1 млн. лв., наречена "Дари.бг", през която да преминават дарителските кампании.

Пленарната зала одобри бюджета на МВР като отхвърли искането на БСП за осигуряване на по-голям ресурс за възнаграждения на полицаите. Така  заплатите им ще бъдат увеличени с 15% вместо с исканите 30%. 

През следващата година държавата е заложила в бюджета на Министерството на туризма 22 млн. лв. за насърчаване на отрасъла, тоест за реклама. Депутатите подкрепиха този текст като отхвърлиха значителното завишаване на тази сума, предложено от БСП. През тази година ведомството разполага с 16,9 млн. лв.

След дълги дебати колко пари трябва да се отделят за сектор "Култура" депутатите гласуваха проекта на управляващите. В него са заложени 244,6 млн. лв. разходи като повишението спрямо настоящия е с 13%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: