След изборите в САЩ: Очакване, възмущение и подкрепа в ЕС

След изборите в САЩ: Очакване, възмущение и подкрепа в ЕС Снимка: https://pixabay.com/

Европейският съюз продължава да заздравява връзките си със САЩ.

Резултатът от изборите в САЩ все още е отворен. Но с едностранната си декларация за победа Доналд Тръмп предизвиква някои бурни реакции от страна на политиците от ЕС. 
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел коментира все още отворения резултат от изборите в САЩ, както подобава на кабинета му: дипломатично. Борел пише в Twitter: 

„Докато чакаме изборните резултати, ЕС е готов да продължи да работи върху силното трансатлантическо партньорство, основано на споделени ценности и история."

Говорител на комисията на ЕС заяви в Брюксел, че процесът на преброяване на гласовете все още не е приключил. Едва тогава ЕС ще заеме позиция. Декларацията на Тръмп, че е спечелил, очевидно не се приема по номинал в Брюксел. 
Президентът Доналд Тръмп заяви в Белия дом, че е спечелил някои оспорвани щати, преди съответните избирателни власти да оповестят резултата. Той обяви, че ще обжалва пред Върховния съд на САЩ и говори за избирателна измама и срам за страната. Няколко часа по-рано претендентът, демократичният кандидат Джо Байдън, беше казал, че е „на път към победата“. 
Янез Янша, министър-председател на страната членка на ЕС Словения, застана на страната на Доналд Тръмп. „Съвсем ясно е, че американският народ е преизбрал Тръмп",

написа Янша в Twitter.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: