Служителите на Белия дом уплашени от от коронавируса

Служителите на Белия дом уплашени от  от коронавируса Снимка: Pixabay

Доналд Тръмп, все още заразен, даде ясно да се разбере, че няма никакво намерение да се придържа към практиките за ограничаване, след като призова американците да не се страхуват от вирус, убил над 210 000 в САЩ.

Членовете на персонала се страхуват от излагане на опасностите от вируса. А Белият дом сега е лечебно отделение за не един, а двама пациенти с COVID, включително президент, който отдавна е приел с лека ръка заплахата от вируса.

Решението на американския президент Доналд Тръмп да се върне у дома от военната болница въпреки продължаващото му заболяване поставя нов фокус върху хората около него, които биха могли да бъдат допълнително изложени на опасност, ако той не спазва строги протоколи за изолация.

По време на пандемията в Белия дом служителите, кухненският персонал и членовете на Secret Service на САЩ продължават да се явяват на работа в сегашната гореща точка на коронавирус, с повече от дузина известни случаи само тази седмица.

Тръмп, все още заразен, ясно заяви, че няма никакво намерение да спазва най-добрите практики за ограничаване.

Когато се прибра в Белия дом в понеделник вечерта, президентът предизвикателно свали маската си и се спря да позира на балкона.  Той бе забелязан вътре по-късно, заобиколен от много хора, докато записваше видеосъобщение, призоваващо американците да не се страхуват.

Говорителят на Белия дом Джъд Дир каза, че Белият дом „взема всички необходими предпазни мерки“, за да защити не само първото семейство, но и „всеки служител, работещ в комплекса“, в съответствие с насоките и най-добрите практики на центровете за контрол и превенция на заболяванията. Той добави, че физическият достъп до президента ще бъде значително ограничен.


Въпреки това настроението в Белия дом остава мрачно, като персоналът се страхува, че може да е бил или ще бъде изложен на вируса. Докато се сблъскват с нова реалност - работно място, което някога е изглеждало като остров на безопасността, то сега е всичко друго, но не и това. Те също са били ангажирани с противоречиви доклади, публикувани за здравето на президента, както и липсата на вътрешно предоставена информация.

Мнозина са научили за положителните тестове от съобщения в медиите. И много от служителите са контактували без тяхно знание с хора, за които Белият дом вече е знаел, че могат да бъдат или са били заразени.


Всъщност късно в неделя вечер, почти три пълни дни след диагнозата на Тръмп, Белият дом изпрати съобщение до целия персонал в отговор на техните опасения. Но дори тогава не призна за огнището.


Тръмп имаше помощници там, които записваха видеоклипове и го снимаха. В неделя вечерта той направи изненадващо шофиране из болницата, за да помаха на поддръжниците от прозореца на автомобила. Агентите на тайните служби в колата с него бяха облечени в лични предпазни средства.

„При изпълнението на това движение бяха взети подходящи предпазни мерки, за да се защити президентът и всички, които го подкрепят, включително ЛПС“, каза Дир.

Говорителят на кампанията на Тръмп Хоган Гидли отхвърли загрижеността на медиите за безопасността на агентите като „абсолютно глупава и глупава“.

„Как мислят, че той ще напусне? Някой ще му хвърли ключовете на буика и ще го остави да се прибере сам? Те винаги са около него, защото това е тяхната работа“, каза Гидли във Fox News.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: